[ Pobierz całość w formacie PDF ]
to kładziesz ryz z oliwa z tuńczyka, na wierzch ryżu kładziesz mięso z tuńczyka.
240. Sałatka z rzodkiewek
2 opakowania jogurtu, 2 roztarte ząbki czosnku, łyżka octu, sól, 3 duże pęczki rzodkiewek,
posiekany szczypior
Wymyte, oczyszczone rzodkiewki pokroić na plasterki. Ubić jogurt z czosnkiem, octem i solą. Sos
jogurtowy wymieszać z rzodkiewką, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać posypaną
szczypiorkiem.
47
241. Sałatka z rzodkwi
rzodkiew 1 szt. (duża), por 1 szt. (dorodny), szczypior 1 pęcz., majonez 4 łyżki, czosnek 2
ząbki, cytryna 0.5 szt., sól, pieprz, cukier szczypta
Rzodkiew ugotować, pokroić w kostkę. Dodać poszatkowanego surowego pora. Posiekać szczypior,
dodać do poprzednich składników i zalać sosem majonezowym (majonez, czosnek, cytryna, cukier,
sól i pieprz).
242. Sałatka z selerów
1 kg selerów, 200 g maki, 300 g oliwy, 200 g bulki tartej, 5 jaj, 300 g cebuli.
Sos winegret:
1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, 20 g soli, 20 g cukru.
Selery obrac, umyc, pokroic na plasterki grubości 3 mm i oprószyć mąka. Jaja
ubić widelcem na jednolita masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w
jajku i tartej bulce. Smażyć na oliwie na zloty kolor. Usmażone ostudzić. Cebule obrac, umyc,
pokroic na cieniutkie plasterki, posolić. Przygotować sos. Rozetrzeć sol i cukier z octem, dodać
oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Selery przełożyć
na półmisek, dodać cebule. Zaląc wszystko sosem, odstawić na 3-4 godz. Tej sałatki nie należy
wstawiać do lodówki.
243. Sałatka z selerów
1 kg selerów, 200 g mąki, 300 g oliwy, 200 g bułki tartej, 5 jajek, 300 g cebuli
sos vinegret:
1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, 20 g soli i 20 g cukru
Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jajka ubić widelcem na
jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajkach i bułce. Smażyć na oliwie na
złoty kolor. Usmażone selery ostudzić. Cebulę obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki i posolić.
Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, aby
wszystkie składniki dobrze się połączyły. Selery przełożyć na półmisek, dodać cebulę. Zalać
wszystko sosem i odstawić na 3-4 godziny. Tej sałatki nie należy wstawiać do lodówki.
244. Sałatka z sera feta, tuńczyka, kapusty pekińskiej
kapusta pekińską pokrojona w paseczki, pomidor w kawalki, cebulka w cieniutkie talarki
(najlepiej czerwona), tuńczyk w oleju (rozdrobniony), można dodać kilka oliwek drobno
pokrojonych, można tez dodać czerwona fasolkę w puszce (ja nie zawsze ją dodaje), ser feta w
drobna kostkę
Wszystkie składniki wymieszać, dodać odrobinę cukru, soku z cytryny i olej z tuńczyka.
245. Sałatka z sera wędzonego, kiełbasy i groszku
0,5 puszki zielonego groszku, 1 pętko cienkiej niezbyt tłustej kiełbasy, 10dag sera wędzonego,
2 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, pieprz, papryka
Kiełbasę i ser pokroic w kostkę. Zmieszać wszystko do skutku.
246. Sałatka z sosem imbirowym
Mała główka sałaty, pół główki sałaty karbowanej, duża cykoria pół strąka czerwonej i żółtej
papryki, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
składniki sosu: 1/3 szklanki soku pomidorowego, 5 łyżek oliwy, 5 łyżek sosu sojowego, łyżka
octu winnego, 2 łyżki startego imbiru, łyżka cukru
48
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Schłodzić. Oczyszczone liście sałaty porozrywać na kawałki,
cykorię pokroić na paseczki. Polać sosem. Wymieszać. Udekorować papryką i natką. Podawać
lekko schłodzone.
247. Sałatka z szynką i pieczarkami
400 g. ryżu, 400 g. pieczarek, świeży ogórek, 2 cebule, 200 g. szynki, 2 łyżki kaparów
(niekoniecznie), 3 łyżki octu winnego, 7 łyżek oliwy, sól, pieprz, szczypta cukru, świeże lub
suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki.
Kapary posiekać. Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć. Z oliwy, octu winnego i
cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.
248. Sałatka z szynki, papryki, makaronu i cebuli
cztery papryki każda innego koloru pokroić w drobna kostkę, szklanka makaronu (np. świderki)
ugotować i ostudzić, średnia cebula drobno pokrojona około 20-30 dkg szynki pokroić w drobna
kostkę, wszystko razem wymiesza - dodać 2-3 łyżki majonezu.
249. Sałatka z tuńczyka 1
400 g. tuńczyka z puszki, 1/2 grejpfruta (niekoniecznie ), banan, 250 ml. majonezu, łyżeczka
soku cytrynowego, 3 jajka ugotowane na twardo, słodka papryka, sól, 125 ml. chudego
jogurtu, kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na
plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki.
Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem.
Dodać do smaku sól i odrobinę papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę.
Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,
plasterkami banana. Zalać sosem. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i
posypać papryką.
250. Sałatka z tuńczyka 2
1 główka kapusty pekińskiej lub kruchej sałaty, 1-2 puszki tuńczyka (jak dwie, to najlepiej
jedna w oliwie, a druga w sosie własnym), 1 puszka kukurydzy, 3-4 łodygi selera naciowego, 1
różowy grapefruit, trochę żółtego sera (niekoniecznie). [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl chiara76.opx.pl
to kładziesz ryz z oliwa z tuńczyka, na wierzch ryżu kładziesz mięso z tuńczyka.
240. Sałatka z rzodkiewek
2 opakowania jogurtu, 2 roztarte ząbki czosnku, łyżka octu, sól, 3 duże pęczki rzodkiewek,
posiekany szczypior
Wymyte, oczyszczone rzodkiewki pokroić na plasterki. Ubić jogurt z czosnkiem, octem i solą. Sos
jogurtowy wymieszać z rzodkiewką, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Podawać posypaną
szczypiorkiem.
47
241. Sałatka z rzodkwi
rzodkiew 1 szt. (duża), por 1 szt. (dorodny), szczypior 1 pęcz., majonez 4 łyżki, czosnek 2
ząbki, cytryna 0.5 szt., sól, pieprz, cukier szczypta
Rzodkiew ugotować, pokroić w kostkę. Dodać poszatkowanego surowego pora. Posiekać szczypior,
dodać do poprzednich składników i zalać sosem majonezowym (majonez, czosnek, cytryna, cukier,
sól i pieprz).
242. Sałatka z selerów
1 kg selerów, 200 g maki, 300 g oliwy, 200 g bulki tartej, 5 jaj, 300 g cebuli.
Sos winegret:
1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, 20 g soli, 20 g cukru.
Selery obrac, umyc, pokroic na plasterki grubości 3 mm i oprószyć mąka. Jaja
ubić widelcem na jednolita masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w
jajku i tartej bulce. Smażyć na oliwie na zloty kolor. Usmażone ostudzić. Cebule obrac, umyc,
pokroic na cieniutkie plasterki, posolić. Przygotować sos. Rozetrzeć sol i cukier z octem, dodać
oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Selery przełożyć
na półmisek, dodać cebule. Zaląc wszystko sosem, odstawić na 3-4 godz. Tej sałatki nie należy
wstawiać do lodówki.
243. Sałatka z selerów
1 kg selerów, 200 g mąki, 300 g oliwy, 200 g bułki tartej, 5 jajek, 300 g cebuli
sos vinegret:
1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu winnego, 20 g soli i 20 g cukru
Selery obrać, umyć, pokroić na plasterki grubości 3 mm i oprószyć mąką. Jajka ubić widelcem na
jednolitą masę. Plasterki selerów panierować z obu stron w jajkach i bułce. Smażyć na oliwie na
złoty kolor. Usmażone selery ostudzić. Cebulę obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki i posolić.
Przygotować sos. Rozetrzeć sól i cukier z octem, dodać oliwę i jeszcze przez chwilę ucierać, aby
wszystkie składniki dobrze się połączyły. Selery przełożyć na półmisek, dodać cebulę. Zalać
wszystko sosem i odstawić na 3-4 godziny. Tej sałatki nie należy wstawiać do lodówki.
244. Sałatka z sera feta, tuńczyka, kapusty pekińskiej
kapusta pekińską pokrojona w paseczki, pomidor w kawalki, cebulka w cieniutkie talarki
(najlepiej czerwona), tuńczyk w oleju (rozdrobniony), można dodać kilka oliwek drobno
pokrojonych, można tez dodać czerwona fasolkę w puszce (ja nie zawsze ją dodaje), ser feta w
drobna kostkę
Wszystkie składniki wymieszać, dodać odrobinę cukru, soku z cytryny i olej z tuńczyka.
245. Sałatka z sera wędzonego, kiełbasy i groszku
0,5 puszki zielonego groszku, 1 pętko cienkiej niezbyt tłustej kiełbasy, 10dag sera wędzonego,
2 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, pieprz, papryka
Kiełbasę i ser pokroic w kostkę. Zmieszać wszystko do skutku.
246. Sałatka z sosem imbirowym
Mała główka sałaty, pół główki sałaty karbowanej, duża cykoria pół strąka czerwonej i żółtej
papryki, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
składniki sosu: 1/3 szklanki soku pomidorowego, 5 łyżek oliwy, 5 łyżek sosu sojowego, łyżka
octu winnego, 2 łyżki startego imbiru, łyżka cukru
48
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Schłodzić. Oczyszczone liście sałaty porozrywać na kawałki,
cykorię pokroić na paseczki. Polać sosem. Wymieszać. Udekorować papryką i natką. Podawać
lekko schłodzone.
247. Sałatka z szynką i pieczarkami
400 g. ryżu, 400 g. pieczarek, świeży ogórek, 2 cebule, 200 g. szynki, 2 łyżki kaparów
(niekoniecznie), 3 łyżki octu winnego, 7 łyżek oliwy, sól, pieprz, szczypta cukru, świeże lub
suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.
Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki.
Kapary posiekać. Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć. Z oliwy, octu winnego i
cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.
248. Sałatka z szynki, papryki, makaronu i cebuli
cztery papryki każda innego koloru pokroić w drobna kostkę, szklanka makaronu (np. świderki)
ugotować i ostudzić, średnia cebula drobno pokrojona około 20-30 dkg szynki pokroić w drobna
kostkę, wszystko razem wymiesza - dodać 2-3 łyżki majonezu.
249. Sałatka z tuńczyka 1
400 g. tuńczyka z puszki, 1/2 grejpfruta (niekoniecznie ), banan, 250 ml. majonezu, łyżeczka
soku cytrynowego, 3 jajka ugotowane na twardo, słodka papryka, sól, 125 ml. chudego
jogurtu, kilka liści sałaty do przybrania.
Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na
plasterki, skropić sokiem z cytryny. Grejpfruta obrać, wyjąć miąższ z osłonek, podzielić na cząstki.
Jajka obrać, dwa pokroić w kostkę, trzecie pokroić na ósemki. Majonez wymieszać z jogurtem.
Dodać do smaku sól i odrobinę papryki. Liście sałaty dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć nimi
salaterkę.
Kawałki tuńczyka delikatnie wymieszać z cząstkami grejpfruta, jajkami pokrojonymi w kostkę,
plasterkami banana. Zalać sosem. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, udekorować ósemkami jajek i
posypać papryką.
250. Sałatka z tuńczyka 2
1 główka kapusty pekińskiej lub kruchej sałaty, 1-2 puszki tuńczyka (jak dwie, to najlepiej
jedna w oliwie, a druga w sosie własnym), 1 puszka kukurydzy, 3-4 łodygi selera naciowego, 1
różowy grapefruit, trochę żółtego sera (niekoniecznie). [ Pobierz całość w formacie PDF ]